Nu de subsidies op stroomverbruik afgeschaft gaan worden rijst onmiddellijk de vraag wat de volgende stap moet zijn die je als maatschappij moet kunnen maken.
In veel omringende landen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zonne-energie en windenergie. Voor consumentengebruik is zonne-energie de meest gangbare manier om de maandelijkse lasten te drukken middels een éénmalige investering die 20 tot zelfs 25 jaar meegaat. Naast dat je maandelijkse rekening fors lager zal uitpakken is zonne-energie ook groene energie. Goed voor het milieu dus.
Er zijn echter ook enkele uitdagingen. Voor een gemiddeld huishouden is een zonne-energie installatie een flinke investering en veel mensen zullen dit dus niet kunnen betalen. In andere landen worden daarom vaak subsidies gegeven op bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen en de bijbehorende installaties. Denk aan de mogelijkheid om betaalde BTW te kunnen terugvorderen wat in Nederland op gemeentelijk niveau gebeurt.
In buurland Guyana is al in 2018 begonnen met het stimuleren van het gebruik van alternatieve energie opwekkers en duurzame apparatuur. Er is belastingvrijstelling ingevoerd voor onder meer zonnepanelen, speciale deep cycle batterijen voor solar solar lampen, zonneboilers, zonnekoelkasten, zonne-energie vriezers, zonne-airconditioners, stroomomvormers, waterturbines, windturbines, energiezuinige verlichting inclusief compacte fluorescentielampen en ledlampen. Ook apparatuur gebruik makend van inverted technologie zou wat A20 betreft onder dezelfde belastingvrijstelling mogen vallen of minstens een lage belasting grens.
Behalve Guyana zijn er ook vele andere landen die belastingvrijstelling of belastingkorting geven voor aanschaf van specifiek deze apparatuur. Denk aan Brazilië, Aruba en Trinidad en Tobago.
In Suriname mag dankzij de aangepaste energiewet van 2016 elke EBS klant middels een zonne-energie systeem zelf zijn of haar stroom opwekken en het overschot aan stroom terug leveren aan het energie bedrijf EBS. Dit wordt het zogenaamd salderings model genoemd.
Wat is saldering?
Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt dan mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Je levert stroom terug aan het net oftewel EBS. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Je levert de stroom terug aan het elektriciteitsnet tegen met het voordeel dat je 15% meer terugkrijgt dan het tarief wat je zou betalen aan de EBS. Let wel je krijgt alleen de hoeveelheid energie die jij zou gebruiken in een jaar terugbetaald. Meer opwekken dan je gebruikt heeft dus geen zin.
Concreet roept A20 de regering op de door ons aangehaalde punten mee te nemen in hun beleidsvorming. Dus schaf invoerrechten en andere belastingen af op alles wat te maken heeft met zonne-energie en duurzaamheid. Maak daarmee de aanschaf van energiezuinige apparatuur goedkoper. Maak het voor de consument aantrekkelijk om op een eenvoudige en betaalbare manier stroom terug te leveren aan de EBS.
De burger kan zo flink besparen op zijn stroomrekening en draagt tevens bij aan een duurzame samenleving.