De meeting is van 25 tot 28 februari in Georgetown. Het zal deze keer gaan over de economische samenwerking, veiligheid, klimaatverandering, migratie, en regionale integratie, maar ook over het grensconflict tussen Guyana en Venezuela. De president zal van de gelegenheid gebruik maken om de banden te versterken met de collega’s. Hij zal ook nagaan of er mogelijkheden zijn voor samenwerking. En tijdens zijn bezoek zal het staatshoofd een toespraak houden voor de Suriname Guyana Business Chamber. Hij zal dan ingaan op de economische samenwerking tussen de twee landen en de mogelijkheden voor verdere groei en ontwikkeling.
Wij zijn positief gestemd over de participatie van de regering, maar plaatsen wel een serieuze kanttekening bij de positie van Suriname ten opzichte van de andere Caricom-landen over het grensconflict tussen Guyana en Venezuela. Suriname kan zich niet blindelings scharen achter het standpunt van de overige Caricom-landen die onvoorwaardelijk Guyana steunen in het grensconflict met Venezuela.
Begin jaren 70 zijn Suriname en Guyana overeengekomen om via hun respectievelijke premiers Jules Sedney en Forbes Burnham te praten over het gebied ‘Tigri’. Dit op uitnodiging van de toenmalige premier van Trinidad dr. Eric Williams om de spanning tussen beide landen op bilaterale wijze op te lossen. Als uitkomst van deze meeting is schriftelijk overeengekomen dat:
1. Het gebied beter bekend als ‘Tigri’ per direct gedemilitariseerd zou worden.
2. De landen op elk gebied (economisch, sociaal etc…) samen zouden werken.
Vanaf die datum hebben wij niet gemerkt dat Guyana zich heeft gehouden aan de afspraken,
Indien President Santhoki niet spreekt over de bezetting van Tigri door Guyana, maar wel verklaart dat Suriname zich (onvoorwaardelijk) schaart achter het standpunt van de overige Caricom-landen die pal achter Guyana staan, dan beschadigt hij het Surinaamse belang. Dit kan ernstige negatieve consequenties hebben voor Suriname indien een toekomstige regering het grensconflict met Guyana wenst op te lossen.
Wij spreken de hoop uit dat onze regeringsleider in deze kwestie zeer voorzichtig is met het nemen van een standpunt en dat de president van Suriname ervoor kiest om dit grensgeschil tussen Suriname en Guyana ter sprake te brengen in de Caricom.
Het Kan Anders, Wan Tra Fas’ de!