Mijn naam is Bitoya Pakosie. Ik ben een 33 jarige jonge Surinaamse vrouw, geboren in Marowijne op 4 September 1986. Op 9 jarige leeftijd kwam ik naar Paramaribo en moest mij leren aanpassen aan een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden en de Nederlandse taal ipv het Aucaans dat ik gewend was. Deze uitdagingen heb ik kunnen overbruggen en door mijn sterke geloof in Christus JEZUS, de sterke wil die in mij was om iets te bereiken in de maatschappij én de gelegenheid die ik daartoe kreeg, mag ik mezelf vandaag jurist noemen.

Ik heb mijn Bachelor in Rechten met als major internationaal recht behaald aan de Anton de Kom universiteit van Suriname en heb een Master in International and Comparative Law behaald aan de Lim A Po institute for social studies. Naast mijn baan als griffier bij het HvJ ben ik klein onderneemster.

Als kind van Marowijne weet ik hoe moeilijk het is voor jongeren in de verre districten en in het binnenland om vervolgonderwijs te genieten. Deze jongeren hebben heel veel potentie, kijk maar naar mij en vele anderen die uit verre districten en uit het binnenland komen. Niet een ieder van ze heeft de mogelijkheid om voor vervolgstudie naar Paramaribo te komen. Als ze een eerlijke kans krijgen om goed en kwalitatief onderwijs te genieten of hun talenten te ontwikkelen, hoeven ze niet meer als achterlijk betiteld te worden. Eén van de dingen waarvoor ik mij sterk wil gaan maken is daarom ‘Onderwijs dichtbij!’. Goed en kwalitatief onderwijs voor elk kind in Suriname!

Verder ben ik de mening toegedaan dat ondernemerschap vanaf de schoolbanken moet worden aangeleerd. Zo krijg je ook jongeren die al vanaf hun studiejaren gaan ondernemen en tegen de tijd dat ze zijn afgestudeerd zullen ze niet gauw voor een overheidsbaan gaan. Op lang termijn zal dat afslanking van het overheidsapparaat betekenen en meer werkgelegenheid in de private sector als deze ondernemers mensen in dienst nemen.