A20 en Doe op Weg naar de Verkiezingen van 2025

*Samenwerking Alternatief 2020 en DOE-richting een krachtig middenblok.*
In een stampvolle zaal hebben de politieke partijen A20 en DOE op woensdag 10 juli 2024 een historische samenwerkingsovereenkomst in het Lalarookh gebouw, met als doel een krachtig middenblok te vormen in de Surinaamse politiek. Dit partnerschap, gedreven door gedeelde waarden en een gezamenlijke visie voor de toekomst, markeert een belangrijk moment in de politieke geschiedenis van Suriname en is het resultaat van jarenlange onderhandelingen.

*Opzetten van een Middenblok*
De samenwerking tussen Alternatief 2020 en DOE richt zich op het creëren van een stabiel en invloedrijk middenblok binnen de Surinaamse politieke arena. Beide partijen erkennen de noodzaak van kundige en eerlijke leiders die staan voor transparantie en verantwoording. Dit nieuwe middenblok wil zorgen voor een gebalanceerd en rechtvaardig beleid dat het welzijn van alle Surinamers vooropstelt. Er zijn reeds andere partijen waarmee er gesprekken zijn gevoerd, waaronder de politieke organisatie Leefbaar Suriname, waarvan de trekker Robert Vishnudattd met gevolg ook prominent aanwezig waren in de zaal. Er zal niet gewacht worden tot dicht bij de verkiezingen om blokken te vormen. “ Vandaag is het resultaat van 4 jaar onderhandelen” benadrukten de politici.

*Één lijst 2025*
Gezien het feit dat er een verbod is op pre electorale samenwerking zijn partijen genoodzaakt op 1 lijst de verkiezingen 2025 in te gaan. De partij DOE gaat op de lijst van A20 en zal de nummer 1 positie invullen. DOE moet intern nog een besluit nemen wie de nummer 1 positie zal invullen. Steven Reyme, de voorzitter van A20, gaf aan dat hij nummer 2 wordt op de lijst, maar hij bereid is om out of the box te denken indien er interessante spelers erbij komen om samen de verkiezingen in te gaan.

*Nieuwe Politieke Cultuur*
A20 heeft aangetoond dat ondanks haar jonge bestaan de partij wel het politiek landschap heeft veranderd zie het kiesstelsel iets wat de oude politiek altijd gebruikt heeft voor politiek gewin. Verder gaven beide voorzitters aan dat zij een nieuwe politieke cultuur willen kweken in Suriname, waarbij het eigen enge belang ondergeschikt gemaakt wordt voor het algemeen belang. Beide leiders lieten duidelijk blijken dat vanaf nu tot de verkiezingen van 2025 de partijen als één geheel zullen fungeren zonder dat ze hun eigen identiteit verliezen. “DOE wil zich ontwikkelen als een nationale partij waar iedereen zich thuis voelt” volgens Steven Alfaisi, A20 is zoals voorzitter Reyme aangeeft ontstaan uit de kerk en die identiteit zal niet prijsgegeven worden. In de partij zijn er wel haast alle geloofsstromen en etniciteiten omdat het gaat om Suriname en niet om het christendom alleen.

Het volk wil dat wij samenwerken en dit bewijs hebben wij geleverd op het hoogste niveau, Aldus beide voorzitters.

Het kan en Moet Anders, Suriname eerst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download Onze Politiek Manifest!