Ileen Sandaal, kandidaat voor de Districtsraad (Dr) van A20 in Para, was zaterdag betrokken bij een aanrijding, tijdens een roadshow van de partij.

Zij is in kritieke toestand vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, maar heeft het niet gehaald. A20 is diep geschokt door het overlijden van haar lid. 

Bestuurslid Serena Essed die rond 2.00 uur in de ochtend van het ziekenhuis onderweg was naar huis, zegt aan Starnieuws dat de familie, vrienden, de partij en heel Suriname gecondoleerd wordt met het verlies. Sandaal was leerkracht en zij was erg gepassioneerd over het onderwijs, merkt Essed op. Zij heeft zaterdagmorgen nog een bericht geplaatst op Facebook, waarbij zij een analyse heeft gemaakt over armoede en onderwijs. Zij heeft de vraag gesteld of armoede invloed heeft op onderwijs.

Volgens Sandaal zijn de meningen verdeeld maar de ervaring leert dat leerlingen die met een hongerige maag naar school komen niet zo goed presteren als kinderen die het beter hebben. Sandaal heeft geschreven dat ‘onderwijs de sleutel is om mondigheid en participatie te versterken, de sleutel tot duurzame armoedebestrijding. Maar het onderwijs moet wel evenwichtig zijn, dat wil zeggen scholen op verschillende niveaus, voldoende geld om onderwijs te bekostigen’. Zij wilde zich sterk maken voor deze kansarme leerlingen. Het is triest als je de verhalen hoort van deze leerlingen en deze van dichtbij meemaakt. Deze groep wordt vaak aan haar lot overgelaten. “Wij van A20 willen het anders doen, gewoon omdat het altijd anders kan, prakseer a tori”, schreef Sandaal.

Essed merkt op dat Sandaal zich wilde inzetten voor de kansarmen in het onderwijs, zodat ook zij scholing kunnen genieten. “Wij zijn heel erg bedroefd. Een van onze leden heeft in de strijd tegen fundamenteel onrecht dat wordt aangedaan aan onze scholieren, het leven gelaten. Wij zullen in naam van Ileen Sandaal het werk dat zij is begonnen, voortzetten. Wij zullen ons allemaal sterk maken voor de kansarme jongeren, waarvoor zij zich heeft willen inzetten”, zegt Essed.