Ik ben enorm verbaasd van de ontwikkelingen rondom de inzet van de regering om alle verantwoordelijkheden van de Centrale Bank Van Suriname te ontnemen als autoriteit en die bevoegdheden te stoppen in de handen van een andere entiteit onder het parasol van de staat Suriname die men nu wil oprichten, na dat New Surfin mislukt was.

Ik weet dat het een totaal onkan is wat men met de verantwoordelijkheid van de Financiële en Monetaire inrichtingen en instituten(banken) heeft bewerkstelligd de afgelopen 10 jaren, maar wat men nu wil opzetten is nog gevaarlijker!

Het betekent in grote lijnen dat zelfs de CBVS de ondergeschikte rol moet innemen bij deze nieuwe entiteit?
Hoe zullen de geldstromen gecontroleerd worden en geverifieerd worden of die niet uit het criminele circuit komen?

Zullen de centrale banken van de landen vanwaar die geldstromen moeten komen zich wel verlenen om met entiteiten buiten de Centrale Bank Van Suriname opereren als financieringsinstelling wel het risico willen nemen?

Met alle ervaringen van de afgelopen 8 maanden, wordt steeds duidelijker dat met de huidige regering het gezegde” Leri Ne Poeroe Dong” zich aan beide kanten van de tafel zich zwaar manifesteert!

Er is niet gekozen voor het versterken van de Centrale Bank Van Suriname in haar gefaalde controle en handhavingsformules en faciliteiten, maar er is gekozen voor het ondermijnen van de autoriteit en zeker het verzwakken van de verantwoordelijkheid en daarbij alle andere financiële instituten (lokale banken) in het kielzog daarvan sleurende.

Het recent uitgebrachte NRA Rapport zou juist nu meer moeten aansporen tot het versterken van de CBVS en alle andere medespelers in onze financiële economie en niet het kosten wat kost een nieuwe entiteit door de keel van het volk drukken!!! Vooral alle intenties en inspanningen daartoe zijn uit ervaring een voorbode van niets goeds in de bedoeling hebbende als politici zelfs hun moeder willen verkopen om het doel te bereiken.

Ik benadruk geen wetenschapper, econoom, financieel deskundige of andersoortige deskundige te zijn, maar mijn gezond verstand stelt gezonde vragen en dan verwacht ik minimaal gezonde antwoorden die duidelijk tastbaar de betere oplossingen bewerkstelligen en geen onbegrijpelijke handelingen van een regering die leiden tot nog meer verzwakking van onze al deplorabele financiële economie!

W. van der Leuv