Dag der Inheemsen

Vandaag staat A20 stil bij de viering van de Dag der Inheemsen en de herdenking van 131 jaar Javaanse immigratie in Suriname.

Wij herdenken dat de voorouders van onze Javaanse broeders en zuster vanuit Batavia(heden bekend als Jakarta) naar Suriname werden vervoerd om tewerk gesteld te worden als contractarbeiders op de suikerriet plantage te Mariënburg.

Vandaag de dag, 131 jaar later, leeft een groot deel van de Javaanse nazaten gebroederlijk zij aan zij, met de vele andere bevolkingsgroepen die ons Suriname rijk is, en hebben de normen, waarden en gewoontes die zij hebben meegenomen uit hun vaderland zich inmiddels geworteld binnen onze multiculturele Surinaamse samenleving.

In Suriname is sinds 2006 de dag der inheemsen uitgeroepen tot nationale vrije dag. Een dag om even stil te staan bij de eerste bewoners van ons land, en trots te zijn op hetgeen zij hebben betekend en nog steeds bewerkstelligen voor ons prachtig Suriname.

Mama Sranang staat immers bekend als “wan bong, someni wirie!”.

A20 brengt vandaag dan ook hulde aan alle Javaanse en Inheemse Surinamers die hun bijdrage hebben geleverd om Suriname tot ontwikkeling te helpen brengen. Hoogtijdagen vieren wij als een natie gezamenlijk met elkaar, want dat geeft ons de kracht om gezamenlijk te groeien en de verschillende etniciteiten te erkennen, accepteren en te waarderen! Alleen gezamenlijk zijn wij in staat ons land verder te ontwikkelen en tot grotere hoogtes te brengen.

Aan Surinamers wordt een vreugdevolle herdenking van deze dag toegewenst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print