De drogreden voorbij

Een drogredenering is een redenering die aannemelijk lijkt maar niet klopt.

Of er worden tussen twee zaken een oorzaak en gevolgrelatie gelegd die er niet is.

Woordenboek Van Dale. Ook wel de Dikke van Dale genoemd omschrijft het als volgt:

drog·re·den (de; v(m); meervoud: drogredenen) 1 bedrieglijke redenering

Er zijn verschillende soorten drogredenen. De lijst is te lang om op te noemen maar een voorbeeld is de wet van de kleine getallen. “Mijn opa rookte als een ketter en is 98 jaar geworden, dus roken is helemaal niet ongezond”.

Er wordt een algemene aanname gedaan op basis van één geval maar we weten uit de werkelijke cijfers dat deze aanname niet klopt.
A20 is een partij die zijn voelhorens dagelijks uitsteekt bij het volk. Er worden op alle niveaus gesprekken gevoerd.

Wij willen weten wat er leeft bij de mensen. Maar we zijn ook altijd geïnteresseerd in het voeren van gesprekken met andere partijen om te zoeken naar raakvlakken.

Wat hebben we met elkaar gemeen. Kunnen we op bepaalde gebieden elkaar versterken. Waarin verschillen wij van mening en zijn die verschillen overbrugbaar. Vaak kom je in gesprekken in aanraking met drogredeneringen.

De brandstofprijzen gaan omhoog. Maar er rijden nog steeds veel auto’ s op de weg dus de mensen kunnen het betalen. Een typische drogredenering. Het is niet gestoeld op feiten maar op aannames.

Hoeveel auto’ s rijden er? Zijn er mensen die een auto van de zaak hebben? Rijdt iemand misschien een auto maar moet bezuinigen op andere zaken omdat hij zijn auto nodig heeft voor zijn werk? Zonder feitelijke onderbouwing klinkt het alsof er niets aan de hand is maar is dat zo?

Een ander veel gehoorde drogreden is de inmiddels beroemde McDonalds drogreden. Zodra toenemende armoede en het wegvagen van de middenklasse wordt aangekaart hoor je al snel de drogreden “maar ik zie elke dag lange rijen bij de McDonalds”.

Het klopt inderdaad dat er soms rijen staan bij de McDonalds. Maar wie zijn dat dan? Is dat de werknemer die een modaal inkomen heeft die momenteel ligt rond de 2000 SRD per maand en thuis meerdere monden te voeden heeft? Is dat de persoon die zijn minimumloon verhoogd heeft zien worden met 2 SRD per uur terwijl de koers van 7.80 naar 21 is gegaan?

Of komen mensen die dergelijke redeneringen volgen niet buiten hun groep mensen die wel in staat zijn om ruim 100 SRD per persoon te betalen voor een combo meal.

A20 is de drogreden voorbij. Wij ervaren dagelijks wat de burger te verduren krijgt. A20 is realistisch en begrijpt dat een herstelplan nodig is om te bouwen aan een stabiele toekomst. A20 doet dat door contact te maken met de mensen en bedrijven die elke dag de gevolgen voelen van het huidige beleid. Een beleid dat zelden goed uitgelegd wordt.

A20 wil onderdeel zijn van de oplossing.

De drogreden voorbij dus.

We roepen iedereen op om samen met ons te werken aan de toekomst van Suriname.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print